Blog


jan 21, 2016
Ingestuurd door: Barbera

Wanneer werd "gevoelig" en vies woord?

gevoelig een vies woord 2beinbalancearnhemOp een dag stond ik in de supermarkt hulpeloos te staren naar het schap vol met ontbijt granen, terwijl ik me afvroeg hoe ik in vredesnaam iets ging vinden wat a) eetbaar was, b) niet smaakte naar bordkarton en c) vrij was van tarwe (want ik heb een tarwe allergie), daarbij werden mijn beslissing nemende vaardigheden ernstig beperkt door het niet ophouden gekrijs van iemands zonder twijfel uitgeputte, hongerige en verveelde kind en de raspende stem over de intercom die me vertelde dat er ergens weer een kassa open ging.

Ik hoorde een piepend karretje aankomen en ik keek om naar de vrouw die er achter liep. Ze leek een uitdrukking op haar gezicht te hebben die er precies zo uitzag als ik me voorstelde dat ik er uit zag, gebaseerd op hoe ik me voelde. Het leek nog het meeste op een combinatie van angst, stress, frustratie en een delirium. Ik weet niet eens zeker over welke angst we het hebben, maar ik weet zeker dat ik hem voel en hij zag eruit als de uitdrukking op het gezicht van zowel mij als deze vrouw, niets dan gefronste wenkbrauwen, getuite lippen en een bezweet voorhoofd.

"Ik kan mezelf niet eens horen denken hier!", zei ik tegen haar, " de herrie is afgrijselijk!" terwijl ik er, gebaseerd op hoe ze er uit zag, vanuit ging dat ik een andere HSP had gevonden. Maar ze fronste alleen nog dieper en reed haar wagentje voorzichtig om me heen alsof ik een of andere idioot was.

Een van de dingen die ik eerder nog wel het lastigst vond als hooggevoelig persoon, was tegen andere mensen vertellen "ik ben hooggevoelig", met de wetenschap dat de reactie vaak een lach, spot, een dreigende blik of een uitdrukking van afkeuring kon zijn. Heb je wel eens geprobeerd aan andere niet HSPs uit te leggen wat hooggevoelig is? De kans is groot dat je hier of te bang voor bent of dat je pogingen uitmonden in verwarring en spot. Maar als hooggevoelig zijn een erfelijke eigenschap is, zoals het onderzoek van Elaine Aron suggereert, wanneer werd het dan zo'n vies woord?

Ik denk vaak aan een van mijn favoriete artiesten, Michael Jackson. Hij was een echte artiest en ik geloof ook een HSP. Niemand met zoveel ruw talent, gecombineerd met zijn fantastische gevoeligheid voor muziek, dans en emotie kan iets anders zijn dan dat. Maar hij werd door de media veroordeeld en door vele anderen gezien als een 'freak'.

Hij was TE anders voor de meeste mensen om te kunnen begrijpen en dus veroordeelden ze hem. Voor mij was het wel duidelijk dat hij een HSP was vanwege zijn introversie, verlegenheid, angst, empathie en zijn ongelooflijke artistieke begaafdheid.

Maar lang voor Michael Jackson er was, was gevoeligheid al een negatief label. Het was iets wat er voor zorgde dat mensen met een glimlach naar je knikte, terwijl ze medelijden met je hadden. Het label 'gevoelig' opgeplakt krijgen betekende dat je onherroepelijk ongelukkig, eenzaam, angstig en depressief was en dat je niet zo goed om kon gaan met alles, als anderen.

Ik weet niet wanneer dit idee voor het eerst zijn kop op stak, deze perceptie dat gevoelig mensen op de een of andere manier niet voldoen aan de norm, dat we zwak, laf en onzeker zouden zijn en dat er ergens iets vreselijk mis gegaan moet zijn anders waren we niet zo.

Maar feit is dat we zo geboren zijn met een reden. Het maakt niet uit wat iemand anders zegt of denkt met hun minachtende blikken of blikken vol medelijden, gevoelig zijn is iets om trots op te zijn. Wij zijn de artiesten en de innovatoren van deze wereld. Wij zijn de adviseurs en de wijze vrouwen, de priesterlijke adviseurs, de bewakers van kennis, de bewakers van geheimen.

We beschikken over veel begrip en empathie en een perceptie van de wereld die ons in staat stelt om schoonheid en liefde en puurheid overal om ons heen te zien, elke dag weer. En dat is een kwaliteit om jaloers op te zijn. Het leven is misschien niet altijd makkelijk voor een hooggevoelig persoon en we ervaren vaak veel worstelingen en uitdagingen, misverstanden en problemen, maar de beloningen zijn het waard. Het enige wat we hoeven doen is onszelf en ons talent laten stralen. We kunnen onze eigen herrie maken, op onze eigen rustige manier en niet bang hoeven zijn om te zeggen: "Ik ben hooggevoelig!"

Worstel jij soms ook met je hooggevoeligheid en zou je het ook graag zien als iets om trots op te zijn? Maak dan vandaag nog een afspraak voor een gratis je-moeiteloze-zelf sessie en zet daarmee de eerste stap op weg naar je moeiteloze zelf zijn.

Heb je mijn gratis HSP Overlevingsgids al gedownload? 

Download gratis HSP ebook


HSP OverlevingsgidsDownload de HSP Overlevingsgids

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!